Εμφάνιση περισσότερων

ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΛΟΚΟΤΟΥ


Περισσότερα από 80 χρόνια στην ΠρωτοπορίαΌπως οι περισσότεροι σπουδαίοι 'Ελληνες εριοβιομήχανοι και κλωστοϋφαντουργοί, έτσι και η οικογένεια Μολοκότου ήρθε στην Αθήνα από την Μικρά Ασία.


Εκεί, άλλοι στα Σπάρτα, άλλοι στην Σμύρνη και άλλοι στην Πόλη, οι Ελληνες είχαν αναπτύξει όλες τις τέχνες γύρω από την παραγωγή, βαφή και ύφανση νημάτων.


Ο Αθ. Μολοκότος ήρθε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη και πρωτοπόρησε όταν το 1930 δημιούργησε βαφείο νημάτων στο Παγκράτι.


Τα χρόνια πέρασαν, η επιχείρηση αναπτύχθηκε, δημιουργήθηκε κατάστημα λιανικής πώλησης στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας και αργότερα ιδρύθηκε εργοστάσιο παραγωγής νημάτων στις Τρεις Γέφυρες.


Στις αρχές τις δεκαετίας του '50, η εταιρεία ήταν ήδη Α.Ε. και ιδιοκτήτρια μίας πρότυπης βιομηχανικής μονάδας, ενώ η δεύτερη γενιά της οικογένειας είχε ήδη εμπλακεί ενεργά στις δραστηριότητες της.


Εκείνη την εποχή η Εταιρεία δημιούργησε τα ιστορικά νήματα “Χρυσό προβατάκι” και “Κρόκους” που παράγονται με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές ακόμη και σήμερα.


Στην δεκαετία το '70 η εταιρεία που ήδη μεσουρανούσε στο χώρο των μαλλονημάτων, δημιούργησε δεύτερο εργοστάσιο προκείμενου να αναπτύξει την πολυετή και επιτυχημένη εξαγωγική της δραστηριότητα, κατά την διάρκεια της οποίας διέθεσε τα προϊόντα της στους γνωστότερους Ευρωπαϊκούς Οίκους χειροπλεκτικής όπως οι Penguin Γαλλίας, Rowan Βρετανίας, καθώς και οι Γερμανικοί Schachenmayer, Stahl και Hohenloher wolle. Παράλληλα συμμετείχε σε εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ το 1981 προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού “Εσείς και το Πλέξιμο”.


Όμως, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής στο τέλος του '80 έστρεψαν τους καταναλωτές προς τα έτοιμα ενδύματα και η χειροπλεκτική πέρασε κάμψη. Έτσι στις αρχές του '90 το σύνολο της ΜΟΛΟΚΟΤΟΣ πωλήθηκε στην Εριοβιομηχανία Μπριτάνια, ενώ λίγο αργότερα η εμπορική δραστηριότητα της εταιρεία (λιανική και χονδρική πώληση), διαχωρίστηκε και περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Παπαζογλου, μιας οικογένειας υφαντουργών με καταγωγή από τα Σπάρτα της Μικράς Ασίας.


Σήμερα η τάση έχει αντιστραφεί. Η οικολογική συνείδηση των καταναλωτών, μαζί με την επιστροφή στην χειροτεχνία σαν τρόπο χαλάρωσης και διασκέδασης, ξαναφέρνουν τα χειροποίητα πλεκτά στην ζωή μας και στη μόδα.


Η ΜΟΛΟΚΟΤΟΣ στηρίζει αυτή την στροφή με τον καλύτερο τρόπο. Εξακολουθεί να τηρεί απαρέγκλιτα την ίδια διαδικασία παραγωγής των νημάτων της και τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές δίνοντας πνοή και συνέχεια στην μεγάλη παράδοση της Ελληνικής Εριουργίας.


Περήφανα λοιπόν, δηλώνουμε πως η ΜΟΛΟΚΟΤΟΣ είναι μία Ελληνική εταιρεία 80 ετών που συνεχίζει να υπάρχει και να προσφέρει στους πελάτες της την ίδια ποιότητα προϊόντων που προσέφερε και στις προηγούμενες γενιές, αξιοποιώντας την μακρά και μοναδική τεχνογνωσία της και την σπουδαία παράδοση της Ελληνικής διαδικασίας παραγωγής, ανεξαρτήτως του τόπου κατασκευής.Top